Wednesday, August 25, 2010

Ramadhan Al-Mubarak

“Dengan Nama Allah S.W.T. Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”
Alhamdulillah Ya Rabbul Izzati atas nikmat Iman dan Islam yang Engkau berikan, tidak terhitung nilainya. Selawat dan salam buat kekasih tercinta yang sentiasa dirindui, Nabi Muhammad s.a.w. dan kaum kerabat Baginda. Tidak lupa jua buat para sahabat dan tabi’-tabi'in sekalian.

Salam Ramadhan...


Apa sahaja ciptaan Allah di dunia ini adalah sebagai petunjuk dan dalil bagi menjuruskan manusia ke arah mengenali-Nya serta mengabdikan diri kepada-Nya, juga mengenali di antara makhluk sesama makhluk. Allah menerangkan di dalam wahyu-Nya bahawa Allah jadikan manusia berbagai-bagai bangsa dan suku supaya mereka saling kenal mengenali di antara satu sama lain. 

 Firman Allah bermaksud:
"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-la
ki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal".
Surah al.Hujurat (13)

Kehidupan seorang muslim tidak dapat tidak hendaklah mempraktikkan segala ilmu yang dipelajarinya...itulah kesan ilmu : amalan.
Dalam mempraktikkan ilmu yang saya pelajari ni, maka di bulan Ramadhan yang sedang berlangsung ini, saya dan sahabat saya Firdaus telah berbuka puasa di rumah sahabat dari Algeria. Ditambah dengan kehadiran sahabat-sahabat dari China dan juga Sri Langka. Alhamdulillah, sungguh seronok dan meriah. Lihatlah gambar-gambar di bawah. Enjoy these pics!Solat Maghrib di surau Maybank
Tengok..meriah betul kan.aha. Born apetite!
Nama lauk ni...er..lupa dah.
Salathoh
Popia ubi (saya yg bg gelaran.hehe)
Dessert

No comments: